PRP (TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMA) TEDAVİSİ
PRP (platelet rich plasma) yani trombositten zengin plazma kişinin kendi kanından elde edilen platelet (trombosit) hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazmadır. Hasta kanından elde edilen bu plazma küçük bir iğne ya da kanül ile sorunlu bölgeye belirli aralıklarla küçük miktarlarda enjekte edilir. Trombositler tüm vücutta yara iyileşmesini başlatan hücrelerdir ve varlığı yara iyileşme döngüsünü tetikleyerek yeni hücre yapımını uyarır. PRP solüsyonunda kök hücre yoktur ancak enjekte edildiği bölgelerde bulunan kök hücreleri uyararak yeni hücre gelişimini aktive eder. PRP deri ve deri altı dokularda hücreleri yenileyerek etkili olur.
PRP tedavisi tıpta birçok alanda kullanıldığı gibi dermatolojide deri gençleştirme, kırışıklık, leke, ton eşitsizliklerinin düzeltilmesinde, göz altı morluk tedavisinde, sivilce ve yara izlerinin giderilmesi, deri çatlakları ve saç dökülmesi tedavisinde kullanılır. Leke tedavilerine PRP eklenmesi leke tedavisi sonuçlarının daha iyi ve kalıcı olmasını sağlar.
PRP tedavisinde kişiden kan alınarak özel tüplere konulur ve yüksek hızda dönen santrifüj cihazına konulur. Santrifüj cihazı, platelet yani trombosit hücrelerinden zengin plazma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir. PRP tüm yüz, göz altı, göz çevresi, boyun, dekolte, el sırtı ve saçlı deriye uygulanabilir. İşlemden önce saç dışı bölgelerde kullandığımız lokal anestezik kremler işlemin daha konforlu yapılmasın sağlar. PRP tedavisi 2-4 hafta aralıklarla ortalama 3-4 seans halinde yapılır. İşlemin ilk sonuçları 2-3 hafta içinde ortaya çıkmaya başlar. 6-12 ay arayla yapılacak idame seansları etkinin kalıcı olmasını sağlar.
SAÇ DÖKÜLMESİNDE PRP TEDAVİSİ
Androgenetik alopeside yani erkek tipi saç dökülmesinde (kadın tipinde de) FDA onaylı bir tedavidir. Saç dökülmesinde tek başına ya da mezoterapi tedavisi ile birlikte kullanılır. Saç dökülmesinde ayda bir olmak üzere 3 seans olarak uygulandığında başarı oranı yüksektir. İdame seanslarla sonuçlar sürdürülebilir. Saç ektiren hastalarda da saç ektirme sonrası uygulabilir. Saçlardaki etkileri dökülmede azalma ve saç çapında artış yani incelmiş saçlarda kalınlaşmadır. Bu etkiler 2. aydan sonra görülmeye başlar.
PRP Tedavisi kimlere yapılamaz?
-Kanser öyküsü olanlar
-Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
-Anemi ve kan hastalığı olanlarda
-Otoimmün hastalıklar
-Uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon olanlar
-Hamile ve emziren anneler
PRP Tedavisine Bağlı Olası Yan Etkiler Nelerdir?
PRP tedavisi tamamen kişinin kendi kanından elde edildiğinden dolayı beklenen bir yan etki yoktur. İşlem sonrasında birkaç gün süren morluk ve ödem olabilir, buz uygulaması ile hafifler.