Peeling işlemi derinin hasarlı ya da sorunlu olan tabakasını yenilemek için uygulanan bir arındırma işlemidir. Kimyasal peelingde kullanılan farklı kimyasal maddelerin deriyi farklı derecelerde soyması beklenir. Deride oluşan bu soymaya bağlı olarak ise kimyasal peeling işlemi çok yüzeyel, yüzeyel, orta ve derin olarak 4 gruba ayrılır.
KİMYASAL PEELİNG ETKİLERİ
- Ciltte yenilenme
- Leke tedavisi
- Akne ve akne izi tedavisi
- Cilt tonu eşitleme
- Gözenek sıkılaştırma
- İnce kırışıklıkların azaltılması
HANGİ ÜRÜNLER KULLANILIR?
- Fenol
- TCA (Trikloroasetik Asit)
- Enzimatik peelingler (Cosmelan vb)
- Alfa hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit..)
- Beta hidroksi asitler (salisilik asit)
- Polihidroksi asitler
KİMYASAL PEELİNG UYGULAMASI
Genellikle peeling öncesi hem peeling sorunsuz ilerlemesi hem de daha etkili olması için cilt bakımı yapılır. Peeling’e hazır cilde uygun peeling solüsyonu sürülür ve solüsyonuna göre 1-5 dk beklenir. Göz ve burun delikleri korunur. İstenilen süre sonrasında nötralizan bir solüsyonla cilt temizlenir. Genellikle ağrısız bir işlemdir, yanma hissi ve koku rahatsız edici olabilir, burun delikleri pamukla kapatılabilir. Yüzeyel peelinglerde hafif bir batma hissedilir. Takip eden 2-7 gün boyunca peeling derinliğine göre soyulma olabilir. Genellikle nemlendiriciler ile bu soyulma kontrol altına alınır. Uygulamanın kış aylarında yapılması önerilir.
Yaklaşık 15-20 dk süren kimyasal peeling uygulamalarının probleme göre ortalama 4-5 seans ve 21-30 gün aralarla yapılır. Etkinin devam etmesi için ise kür tedavisinin her yıl tekrarlanması önerilir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- İşlem öncesi ve sonrası her aşamada düzenli güneş koruyucu kullanılması
- Cildi tahrişten kaçınılması
- Dermatoloğunuzun önerileri doğrultusunda devam ürünleri kullanılması