Mezoterapi bir ürün ismi değil bir uygulama yöntemine verilen isimdir. Mezoterapi, uygulanacak ürünün ince bir iğne ile çok sayıda ve küçük miktarlarda deriye enjekte edilmesi olarak tarif edilebilir. En sık yüze yapılmakla birlikte farklı nedenlerle vücudun birçok bölgesine yapılabilir. Cilt yenilemede (rejuvenasyon), akne ve diğer izlerin giderilmesinde, saç dökülmesinin tedavisinde, çatlak görüntüsünün azaltılmasında ve selülit tedavisi durumlarda tek başlarına veya çeşitli minival inzaziv kozmetik işlemlerle birlikte kullanılmaktadır. Yağ dokusunu inceltmek amacı ile gıdı, kol-bacak iç yüz, karın gibi vücut alanlarında kullanılabilir. Mezoterapi ürünleri çok çeşitli olabilir. Genellikle vitaminler, mineraller, serbest hyarulonik asit, antioksidanlar ve proteinler gibi maddelerden oluşur.
Hastanın öncelikle dermatoloji uzmanı tarafından mezoterapi uygunluğu açısından değerlendirilmesi, diğer hastalıklarının ve kullandığı ilaçların sorgulanması gereklidir. Kullanılan maddelere karşı nadiren de olsa alerjik reaksiyon gelişebileceği için alerji öyküsü almak önemlidir.
Mezoterapi hangi durumlarda uygulanır?
- Cilt gençleştirme (rejuvenasyon)
- Boyun sıkılaştırma
- Gıdı eritme
- Akne izi ve diğer skarlar
- Leke tedavisi
- Güneş lekeleri ve gebelik lekeleri
- Deri çatlakları (stria)
- Selülit
- Saç dökülmesi
- Göz altı morlukları ve göz altı torbaları
SAÇ MEZOTERAPİSİ
Toplumda en sık görülen saç dökülmesi tipleri telogen effluvium ve androgenetik alopesidir. Medikal tedaviye ek olarak mezoterapi ve PRP gibi minimal invaziv dermatolojik işlemler uygulanabilir. Uygulama kararını mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından muayene olduktan sonra almak gerekir. Mezoterapi sizin saç dökülme tipinizde etkili olmayabilir, hatta skatrisyel alopesi dediğimiz geri dönüşümsüz saç dökülmesi tiplerinde tanınız geciktiği için dökülme çok daha fazla artabilir. Mezoterapi saç dökülmesi yaşayan insanların saç derisindeki gerekli vitamin, mineral ve besin ögelerini sağlayarak saç dökülmesini önler. Yöntem hücre metabolizmasını hızlandırır, enfeksiyonları yok eder ve saç derisindeki kan dolaşımının hızını oldukça artırır. Mezoterapi yönteminde oldukça ince iğneler kullanılarak, saç derisinin 2-3 mm altına vitamin, mineral, antioksidanlar ve çeşitli diğer maddeler enjekte edilir. Saç dökülmesinin azalması ve mevcut saç tellerinin kalınlaşması beklenir.
KİMLERE MEZOTERAPİ YAPILMAMALI?
- Gebeler ve emziren anneler
- İnme (felç) geçmişi olanlar
- İnsülin bağımlı diabetes mellitus (şeker hastalığı) olanlarda
- Kanser hastaları
- Pıhtılaşma bozukluğu olanlar
- Kullanılacak ilaçlardan herhangi birisine karşı alerjik reaksiyon geçirme riski olanlarda
- Ürtiker hastaları
- Birden fazla ilaç tedavisi gerektiren kalp hastalığı bulunanlar
Mezoterapi sonrası nelere dikkat edilmeli?
- Uygulama yapılan bölgeye yaklaşık bir gün saat su değdirilmemelidir.
- Mezoterapi seanslarından sonra 48 saat zorlu hareketler ve yaklaşık bir gün banyo ve makyaj yapılmamalıdır.
- Mezoterapi seanslarından önce ve sonra aspirin gibi kanı sulandıran ilaçlar kullanılmamalıdır.