Genital siğiller, HPV (human papilloma virüsler) tarafından oluşturulan enfeksiyöz lezyonladır. Bu virüslerin 200’den fazla çeşidi vardır. Bunların sadece bir kısmı anogenital bölgede enfeksiyon yapar. Anogenital bölgedeki genital siğillere kondilom ismi verilir. Genital siğillere sebep olan HPV tipleri en sık cinsel ilişki ile bulaşır.

Bazı çalışmalar cinsel olarak aktif kişilerin % 80’inin bir veya daha fazla anogenital HPV enfeksiyonu yaşadığını göstermiştir. Enfeksiyon olan herkesde siğil görülmez ve bu sebeple HPV’si olduğunu bilemez ama bulaştırıcıdır. Hastalığın tekrar etme olasılığı ise yaklaışık %30 oranındadır.

En önemli özelliği kadınlarda HPV‘nin bazı tiplerinin rahim ağzı kanseri ile ilişkili olabilmeksidir. Kanser yapabilen HPV tipleri ile uzun süren enfeksiyon rahim ağzı kanserinin nedenidir. Rahim ağzı (serviks) kanserlerinin neredeyse tamamına yakını bir veya daha fazla yüksek riskli HPV tipinin DNA’sını içerir. Partnerinde siğil olmayan kadınlara da HPV bulaşma riski olduğundan cinsel aktif her kadın düzenli olarak smear testi yaptırmalıdır. PPV talıyan her kadın rahim ağzı kanseri olmaz ama uzun süre müdahale edilmediği durumlarda risk çok artar.

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ

Tedaviye lezyonun sayısına, büyüklüğüne ve yaygınlığına göre karar verilir. Tedavi edilen genital siğiller de yalnızc siğil ortadan kaybolur derideki HPV enfeksiyonu devam edebilir. Yapılna çalışmalar HPV virüsünün ortalama 2 yılda vücuttan tamamen kaybolduğunu göstermektedir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

-Kriyoterapi (Sıvı azot tedavisi) en sık tercih edilen

-Elektrokoter

-Lazer

-Asit tedavileri

-Çeşitli kremler

AŞI

HPV aşıları en önemli onkojenik tiplere karşıdır. HPV aşılaması için en ideal zaman cinsel temas öncesi yani HPV ile karşılaşmadan önce yapılmasıdır ama artık diğer yaş gruplarında da önerilmektedir. Çünkü onkojenik tiplerden korunmak herkes için önemlidir. Genital siğil tanı, tedavi, takip ve aşılanma için geç kalmadan doktorunuza danışınız.