Botoks (Botulinum Toksin) Uygulaması
Kısaca botoks olarak bilinen botulinum toksin uygulaması tüm dünyada en sık tercih edilen minimal invaziv kozmetik uygulamalardandır. Laboratuvar koşullarında Clostridium Botulinum isimli bakteriden elde edilir. Halk arasında yılan zehrinden elde edildiği gibi yanlış bilgiler olabilmektedir. Sadece kozmetik değil birçok medikal gerekçe ile de yapılabilmektedir.
Kullanıldığı ilk yıllarda blefarospazm, nistagmus gibi göz problemlerinin tedavisinden kullanıldığı sırada rastlantısal olarak göz çevresinde kırışıklıkların azaldığının fark edilmesi ile estetik amaçlı kullanımı denenmiştir. Günümüzde en sık dinamik yani kaslarımızı hareket ettirdiğimizde oluşan yüz kırışıklıklarını azaltmada, belirli vücut bölgelerinde (yüz, saç ve el gibi) deride aşırı terlemeyi azaltmada, diş sıkmaya bağlı oluşan Masseter kası (çene) hipertrofisinin tedavisinde kullanılır.
Yüz Bölgesine Yapılan Kozmetik Amaçlı Botulinum Toksin Uygulaması
Yüz bölgesinde botulinum toksin uygulaması en sık alın (frontal bölge), kaş ortası (glabella) ve göz çevresindeki kırışıklıkları azaltmak için kullanılır. Bu bölgedeki kaslara uygulanan toksin 4-10 gün arasında etkisini göstererek kaslarımızı hareket ettirdiğimizde oluşan dinamik çizgiler dediğimiz normal dinlenme pozisyonunda belli olmayan çizgilenmeleri yok eder. Etkinlik genellikle 2-4 ay devam eder. 6 aya kadar uzadığı kişilerde mevcuttur. Uygulamanın etkisi birden kaybolmaz, yavaş yavaş azalır. İleri yaşlarda toksin uygulatmaya başlayan kişilerde dinlenme pozisyonunda da mevcut olan “statik” kırışıklık dediğimiz çizgiler botulinum toksin uygulaması ile kaybolmaz. Bu sebeple uygulama yaptırmayı düşünen hastaların 30’lu yaşlardan itibaren düzenli olarak yaptırması önerilmektedir. Onaylı ürünlerle, uzman hekimlerce ve steril koşullarda yapılan uygulamanın herhangi bir zararı yoktur. Bazı kişiler sadece alın, sadece kaş ortası ya da sadece göz çevresi uygulaması gibi uygulamalar istese de bu pek önerilmektedir. Frontal kas, procerus ve corrugator kaslar birbiriyle bağlantılı olduğu için buradaki belirli bir kasın fonksiyonun azalması diğerlerinin fazla çalışmasına yani hiperkinetik olmasına sebep olabilir ve durumda belirli yüz bölgelerinde normalden fazla mimik kırışıklığı oluşur.
Masseter Kasına Yapılan Botulinum Toksin Uygulaması
Bu kasa yapılan uygulamalarda en büyük çiğneme kaslarından biri olan masseter kasının fonksiyonu azalır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma şikayetleri olan hastalarda ilk aşamada bu şikayetler azalırken tekrarlayan uygulamalarda sonuç daha başarılı olmaktadır. Masseter kası yıllar içinde kullanıldıkça hipertrofiye uğrar ve çene bölgesinde kare bir görüntüye sebep olur. Bir defa yapılan botulinum toksin uygulaması kas faaliyetini azaltmakla birlikte kare görüntüyü hemen yok etmez. Tekrarlayan ve kas fonksiyonu tamamen eski haline gelmeden yeniden yapılan uygulamalarda zamanla hipertrofiye uğramış olan masseter kası küçülür ve köşeli çene görüntüsü azalır, aynı zamanda diş sıkma gibi şikayetlerde gittikçe daha da azalır ve yok olabilir.
Terleme Şikayetinde Botulinum Toksin Uygulaması
Günümüzde terleme tedavisinde halen çok fazla seçenek yoktur. Aşırı terlemenin hormonal sebepleri olabileceği gibi çoğu zaman belirli bir nedene bağlı değildir. Cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri arasında terleme botoksu yaklaşık 15 dakika süren pratik bir uygulama olması ile sıklıkla tercih edilir. Terleme botoksu terleyen bölgedeki ter bezlerine aşırı terlemeye sebep olan sinir uyarımlarını bloke eder. Tedavi öncesi işlem yapılacak bölge lokal anestezik kremler uyuşturulur. Terleme botoksu sonrası günlük yaşama dönülebilir. Terleme botoksu etkisi 7-10 günde başlar ve etki süresi yaklaşık 6 aydır. Terleme botoksu, minimal risk içermesi, pratik, kolay uygulanabilir ve etkili oluşu ile günümüzde aşırı terleme tedavisi en çok tercih edilen yöntemdir.
Kimlerde botulinum toksin uygulaması yapılamaz?
-Gebeler
-Emziren anneler
-Botulinum toksin alerjisi olanlar
-Myastenia gravis gibi nöromüsküler hastalığı olanlar
-Uygulama yapılacak bölgede inflamatuar hastalığı ya da enfeksiyon bulunanlar
-Beden dismorfik bozukluğu olanlar
-Amyotrofik lateral skleroz gibi nörolojik hastalığı olanlar
-Belirli ilaçları kullananlar (aminoglikozidler gibi)
-Ciddi pıhtılaşma bozukluğu olanlar
Olası yan etkiler
-Alerjik reaksiyon
-Blefaropitoz (göz kapağı düşmesi)
-Kaş düşmesi
-Botulinum toksine karşı antikor gelişmesi (etki etmemesine sebep olur)
-Enjeksiyon bölgelerinde küçük hematomlar